Taiteiden yön ohjelmaa päivitetään tapahtumapäivään 27.8.2021 asti.

Taiteiden yön ohjelmat ovat yleisölle maksuttomia, ellei ohjelman kuvauksessa toisin mainita.


Sibeliuksen syntymäkoti

Hallituskatu 11

Klo 17 & 18

Viherkasvivenyttelyä Sibeliuksen syntymäkodissa Taiteiden yönä 27.8

Viherkasvivenyttely on lempeä liikkeellinen tuokio, jossa venytellään viherkasvin äärellä. Tunnilla sekä huolletaan kehoa että havainnoidaan kasveja uusista näkökulmista. Helpot, oman kehon ehdoilla tehtävät venytykset avaavat kehoa ja ohjaavat tutkimaan arkista viherkasvia eri aistein. Tunti sopii kaikille lempeästä liikkeestä ja luonnon tutkiskelusta kiinnostuneille. Suurin osa liikkeistä tehdään lattiatasossa, ja niitä voi mukauttaa omalle keholleen sopiviksi. Tapahtuman kesto on 30 min. Koronatilanteen vuoksi osallistujamäärä on rajattu neljään ja tunnille on ilmoittauduttava ennakkoon. Osallistujien on tuotava oma jooga- tai jumppamatto, ja tunnilla edellytetään kaikilta maskin käyttöä. 

Viherkasvivenyttelyn ohjaa tanssija, esitystaiteilija ja museopalveluvastaava Salla Nieminen. 

Ilmoittaudu tapahtumaan tai kysy lisää Sallalta: salla.nieminen@hameenlinna.fi

Huomioithan, että Sibeliuksen syntymäkoti on auki yleisölle Taiteiden yön päivänä klo 10–16. Venyttelytunnin aikana museoon siis pääsevät vain tunnille ilmoittautuneet. 


Wetterhoff

Wetterhoffin talo, Palokunnankatu 9

Kirjontapaja 16-20

Myymälä ja näyttely 10-20

Wetterhoffin kirjontapaja

Wetterhoffin avoimessa kirjontapajassa pääset tutustumaan ja kokeilemaan erilaisia kirjontatekniikoita ohjattuna. Esillä on myös Wetterhoffin vanhoja kirjottuja tekstiileitä pienimuotoisessa näyttelyssä. Jokainen pajaan osallistuva saa ilmaiseksi Wetterhoffin kirjontavihkosen ”Pistoja ristissä, kuvioita ketjussa”. Myös kokeilumateriaalit saat pajasta.


Galleria Paperihuone

Arvi Kariston katu 9

Klo 18-21

Galleria Paperihuoneen Taiteiden Yö

Taiteiden Yönä värikkäitä tarjouksia grafiikanvedoksista sekä korteista. Tarottulkitsija Mama Maddalena antaa hyviä näkymiä tulevaisuuteen (vain 5 euroa). Galleriassa esillä näyttely Pause ja grafiikanpajalla Temperan taikaa.


Musiikkiteatteri Spektri

 

Suomen Kasarmi 8

 

Avajaiset klo 16 alkaen, esitykset klo 18, 18.45, 19.30 ja 20.15

 

Musiikkiteatteri Spektrin avajaiset

 

Tervetuloa upouuden Musiikkiteatteri Spektrin avajaisiin! Tule tutustumaan tiloihin ja yrittäjiin, kysymään toiminnasta, nauttimaan mehua, kahvia ja teetä sekä kuulemaan pieniä musiikkiteatteriesityksiä. Musiikkiteatteri Spektri avaa ovensa Taiteiden yönä klo 16 lähtien.


Kortteli2

Raatihuoneenkatu 12

Klo 14-21

Kortteli2-taidenäyttely on Taiteiden yössä auki klo 14-21

Markus Haapoja

Pääosin kitaralla ja perkussioilla ryyditetty sooloesitys, joka sisältää artistin omia tekstejä ja sävellyksiä. Lyriikkavetoista tarinointia, sisältäen huomioita arjesta ja haaveista, menneistä ja meneillään olevasta. Lauluja sinusta, sinulle.

Haapoja esiintyy Kortteli2-taidenäyttelyn yläkerrassa klo 15.00

 

Kettukin kesänäyttely Oman elämänsä sankari

Näyttelyn taiteilijat tarkastelevat elämää rosoisten ja elämänmakuisten omakuvien, kasvutarinoiden, idolien ja elokuvatähtien tai intensiivisen työskentelytapansa kautta. Ihmisen luontosuhdetta unohtamatta.

Sankaruutta on katsoa peiliin ja sanoa: olen oman elämäni sankari.
Sankaruutta on myös osata ottaa tukea vastaan silloin, kuin ei vain itse jaksa.

 

RÖNSY – Ars Häme ry:n kesänäyttely 2021

Kesänäyttelyssä on esillä neljänkymmenen taiteilijan teoksia Suomesta, Ruotsista, Venäjältä ja Saksasta. Noin kolmasosa taiteilijoista on Ars-Hämeen jäseniä ja loput kutsuttuja taiteilijoita.

Näyttelyn teema – rönsy – käsittelee elämän runsautta olematta julistava tai poliittinen. Se antaa paljon vapauksia tekijöille. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö yksittäisillä taiteilijoilla olisi sanottavaa. Taiteen tekeminen on kysymysten esittämistä ja vastausten etsimistä, toisin sanoen eräänlaista ongelmanratkaisua, ja joskus keino pysyä hengissä.

 

Mielikki Puolivaste – Ajan Mandala

Mielikki Puolivaste on ammattitaiteilijoista ja käsityöläisistä koostuva nykytaidekollektiivi.

Mielikki Puolivasteen teos Ajan Mandala koostuu käytöstä poistetuista kengistä sekä posliinisista koristekengistä. Kenkien perusteella voimme päätellä asioita ihmisen luonteesta, statuksesta, mieltymyksistä, harrastuksista, iästä ja sukupuolesta. Kengät kuvaavat myös valtarakenteita ja ajan kulkua.

Sukupolvet, ja kengät, muuttuvat ajan saatossa. Maailma muuttuu. Mitä meistä jää jäljelle? Ehkä vain kuluneet kengät?

 

Kukin tavallaan – Aimokoulun loppunäytetyö 2021

Taiteen perusopetuksessa opiskelevat oppilaat tekevät opintojensa päätteeksi päättötyön valitsemastaan aiheesta ja haluamillaan välineillä. Päättötöissä välittyy oppilaiden ilmaisun, taitojen ja osaamisen lisäksi heidän ajattelunsa, taidekäsityksensä ja kuvakulttuurinsa.

 Kukin tavallaan on päättötöiden näyttely, jossa maailmaa on havainnoitu mm. vaatesuunnittelun, piirtämisen, maalaamisen ja pelisuunnittelun kautta. Kokonaisuudessa yhdistyvät historia, nykyhetki ja tulevaisuus luoden kuvaa nuorten taiteesta ja käsitöistä vuonna 2021.


Hämeenlinnan kirjasto

 

Lukiokatu 2

Klo 10.00-17.00

Ateljee K:n näyttely

Ateljee K:n taiteilijat tulevat vihdoinkin eristyksestä esille. Koronavuoden patoumat purkautuvat näyttelyssä.

Ateljee K:ssa Hämeenlinnan seudulla asuvat erityistä tukea tarvitsevat taiteesta kiinnostuneet henkilöt tekevät taidetta omista lähtökohdistaan käsin.

Ateljee K toimii Kumppanuustalolla ja yhteistyössä Vanajaveden opiston kanssa.


 

Yhteisöllinen Silent Street Dance

 

Kauppakeskus Goodman

 

Klo 21

 

Silent Street Dance starttaa klo 21 Goodmanin aukiolta, josta lähdetään vapaasti tanssien kohti Verkatehdasta. Tanssijat ottavat kaupunkitilaan fyysisen kontaktin ja näyttäytyvät siinä uudella tavalla - yksin mutta yhdessä. Tanssimaan ovat tervetulleita kaikki taitoihin katsomatta. Tarvitset vain oman kannettava musiikkisoitimen ja kuulokkeet. Silent Street Dancea on tanssittu Hämeenlinnan taiteidenyössä vuodesta 2013.

 


 

Luonnonperintösäätiö Ikimetsä

 

Sibeliuksenkatu 2

 

klo 11-19

 

Luonnonperintösäätiön i k i m e t s ä -puoti osallistuu Hämeenlinnan taiteiden yöhön pitämällä galleriaa & puotia auki poikkeuksellisesti klo 19 saakka.

 

Puodissa voi ihastella suomalaisten huipputaiteilijoiden teoksia. Kulttuuriväki on

lahjoittanut i k i m e t s ä -puotiin maalauksia, koruja, keramiikkaa,

lasitöitä, pukuja ym.

 

Esimerkiksi Sami Yaffan, Riitta Nelimarkan ja Martti Suosalon lahjoituksia myynnissä. Tietokirjailija Pepe Forsberg signeeraa paikan päällä teoksiaan.


Capoeiraa keskustassa

Kävelykatu Reska & tori

Klo 19-21

Respeite Capoeira ry

Capoeira on vauhdikas ja energinen brasilialainen kamppailulaji, johon liittyy myös musiikki ja akrobatia. Respeite Capoeira ry pitää näytöstreenejä keskustan alueella klo 19 ja 21 välillä. Tervetuloa katsomaan, tutustumaan ja vaikka kokeilemaan! 


Palanderin Talo

Linnankatu 16, Hämeenlinna

Klo 12-19

Hämeenlinnan Kaupunginmuseo

Palanderin talon pihalla emäntä 12-19 kertomassa talon ja pihapiirin historiasta tasatunnein. Taloon tutustutaan omatoimisilla kierroksilla talon emännän tai piian johdolla. Kierrokset alkavat puolen tunnin välein. Viimeinen kierros klo 18.30. Yhdelle kierrokselle otetaan noin viisi henkilöä kerrallaan. 


Willa Vaski 3-vuotta

Käsityötalo Willa Vaski, Lukiokatu 4

Klo 17-21

Vanajaveden Seudun Kisällit Ry

Ihanassa vanhan talon pihapiirissä voit nauttia vohveleista, korvapuusteista, kahvista, virvokkeista ja Willa Vaskissa käsintehdyistä Kirsin Suklaista. Willa Galleriassa on paikalla Suvi Vasama. Kaikkea mukavaa tekemistä koko perheelle, tule täyttämään lapsesi kanssa sukupuutaulu, jonka sitten saat itselle, sekä Eila Pethman lukee ja luettaa lapsilla loruja!

Pihapiirissä esiintyy klo 18-21 Kaikuluotain, joka soittaa akustista sielumusiikkia!

Kaikuluotain on helsinkiläiskokoonpano, jossa soittavat Marjut Salonen( laulu) ja Jorma Vartiainen ( kitara).

Kaikuluotain leikittelee iloisesti eri genrerajojen rajapinnoilla; pop, rock, iskelmä ja soul kuuluvat kaikki musiikissa.


Albertin Kellari

Kirkkorinne 2

Klo 21

Maisteri T esiintyymässä


Juliuksen Olohuone

Kasarmikatu 4

Klo 20-23

Kassun Jamit Taiteiden Yössä. Ota oma instrumentti ja tule lavalle. Teema vapaa, voi tulla yksin tai vaikka koko bändin kanssa, mutta tämä ei ole keikka vaan miehitystä lavalla vaihdetaan niin paljon, kun soittajia riittää. Paikalla on käytettävissä digipiano, rummut, basso, vahvistimet ja äänentoisto. Esiintyjät saavat palkinnoiksi alennusjuomalipukkeita baariin ja tarjolla on myös edullinen viiden euron iltapalabuffa. Tilaisuus on k-18 ja se streamataan. Tarjolla käsidesiä, turvavälejä ja puhdistusliinoja. Tulethan vain terveenä paikalle!


Villa Marenki

Eteläkatu 3

Klo 8-21

Tarjolla kakkuja, Pavlova-leivoksia, smörrejä, ihania suolaisia piiraita, uudet talon viinit & kaupungin parasta kahvia. Viinilasin kylkeen laitamme ihanan marengin!

Ja mikä ihaninta: illalla saamme nauttia live-musiikista! Aija Tuimala laulaa kaksi settiä klo 19 alkaen.

 


Hämeenlinnan Teatteri

Hämeenlinnan tori

Klo 18.45

Keskiaikaiset kujakissat valloittavat Hämeenlinnan torin n. klo 18.45. Luvassa laulua ja liikehdintää noin puolen tunnin ajan!

 


 

 

 

Ohjeita koronaviruksen torjuntaan

Suojaa itseäsi ja muita! Toimi vastuuullisesti.

Jos tunnet itsesi sairaaksi tai epäilet altistuneesi, jää kotiin.

Jos et voi pitää turvallista etäisyyttä muihin, peitä suusi ja nenäsi maskilla.

Älä koskettele silmiäsi, nenääsi tai suutasi.

Yski ja aivasta kyynärtaipeeseen tai kertakäyttönenäliinaan.
Laita nenäliina roskiin välittömästi käytön jälkeen.

Pidä vähintään parin metrin tai kahden käsivarren mitan etäisyys muihin.

Pese kätesi säännöllisesti ja käytä käsidesiä.