Taiteiden yön ohjelmaa päivitetään nettisivuille tapahtumapäivään 26.8.2022 asti.

Taiteiden yön ohjelmat ovat yleisölle maksuttomia, ellei ohjelman kuvauksessa toisin mainita.


Silent Street Dance, Goodmanin aukio, klo 21.00.

Yhteisöllinen Silent Street Dance starttaa klo 21 Goodmanin aukiolta, josta lähdetään vapaasti tanssien kohti Verkatehdasta.  Tanssijat ottavat kaupunkitilaan fyysisen kontaktin ja näyttäytyvät siinä uudella tavalla - yksin mutta yhdessä. Tanssimaan ovat tervetulleita kaikki taitoihin katsomatta. Tarvitset vain oman kannettava musiikkisoitimen ja kuulokkeet.  Silent Street Dancea on tanssittu Hämeenlinnan taiteidenyössä vuodesta 2013.


Taidetta ja tunnetta Paperihuoneella, Galleria Paperihuone ja grafiikan paja, Arvi Kariston katu 9, klo 18.00-21.00 (Galleria avoinna 12.00-21.00).

Galleria Paperihuoneella voi tutustua Meri Pauniahon sekä Ilma Tahvanaisen näyttelyihin, sekä tehdä itse taidetta osallistumalla klo 19.00 alkavaan yhteisöllisen akryylimaalauksen tai terapeuttisen mustelankamaalauksen tekemiseen.  Kuvataiteilija Ilma Tahvanainen on esittelemässä näyttelynsä teoksia klo 18.00-21.00.

 

Lisäksi tavattavissa Mama Magdalena klo 18.00-21.00, jolta saat oman tarottulkinnan pienellä korvauksella, sekä Wildish Band esiintyymässä Paperihuoneella klo 18.30!


Ortodoksinen taiteiden yö, Hämeenlinnan ortodoksinen kirkko, Erottajakatu 2, klo 18.00-22.00.

Tervetuloa tutustumaan remontoituun kirkkoon, joka on omistettu Tihviniläiselle Jumalanäidin ikonille. Samalla on mahdollisuus herkutella vohvelibaarin vastapaistetuilla herkuilla, joita valmistetaan sekä makealla että suolaisella vaihtoehdolla.


Yhden illan galleria, Hallituskatu 19 as 7, klo 18.00-22.00.

Esillä Julianna Fillionin taidetta. Nauti kuppi kuumaa teetä, tutustu teoksiin ja tapaa itse taiteilijaa.


 Ökö Impro ja Tuomas Nikkanen, Lääninhallituksen talon sisäpiha, Hallituskatu 16, klo 19:00-19:45 ja 20:00-20:45.

 

Ökö Impro tuo hullunkurisen ja omalaatuisen huumorinsa historiallisen Hämeen Lääninhallituksen talon sisäpihalle. Ensimmäinen esitys klo 19 koostuu improvisoiduista lauluista ja kohtauksista, joiden pohjana ovat yleisön antamat ehdotukset.

 

Toisessa esityksessä klo 20 Ökö Impro luo 45 minuutin yhtenäisen lyhytnäytelmän, joka yhtä lailla rakentuu yleisön ideoiden ja ehdotusten pohjalta.

 

Esiintymässä ovat Emppu Jurvanen, Henrietta Korvenoja, Roni Poussu, Samu Tolvanen sekä Eero Rantaniemi.  Molempia esityksiä säestää pianon takana Tuomas Nikkanen.


Kassun Jamit, Juliuksen olohuone, Kasarmikatu 4.

 

Kassun jamit on avoin mahdollisuus kaikille elävän musiikin ystäville soittajille ja laulajille yhteiseen kohtaamiseen ja musisointiin. Paikalla on äänentoisto, perus soittimet, ym. omat henkilökohtaiset instrumentit mukaan.


Henni Kitin näyttely "Taivaankappaleita ja ympyröitä", Taidehalli Häme, Hallituskatu 14. Näyttely avoinna klo 15.00-21.00, Taiteilija paikalla klo 18.00-20.00.

Henni Kitin näyttely Taivaankappaleita ja ympyröitä kokoaa yhteen hänen viime vuosien varrella syntyneitä teoksia, jotka tavalla tai toisella liittyvät tähtitieteellisiin ilmiöihin, valoon, pyöreyteen ja kiertoliikkeeseen. Erityisesti Saturnuksen renkaat on teema, joka on kulkenut mukana hänen elämässään jo kauan ja Saturnus toistuu myös näyttelyn teoksissa. Henni pyörii usein aiheiden ympärillä pitkään, tutkien niitä eri tulokulmista ja etsien yhteyksiä niiden välille muotoja ja mielleyhtymiä seuraillen.

 

Valo on usein teosten aihe ja materiaali ja myös Taidehalli Hämeen teoksissa valo heijastuu katsojan silmään kiiltävistä alkuaineista kullasta ja kuparista, tai sitten seinään projisoidusta videosta. Toisaalta valo imeytyy mustaan hiilipölyyn, ja musta taivas on kaikenkattava taustakangas, jolla taivaankappaleet säteilevät ja heijastavat valoa. Valoisat ja pimeät kohdat, valkoinen ja musta kiertävät tilassa ja järjestyvät teoksissa yhä uusin tavoin toinen toisensa rinnalle.

Näyttely koostuu piirustuksista, liikkuvasta kuvasta, valokuvista ja teksteistä.

Henni Kitti (s. 1985) on kuvataiteilija ja kirjailija. Hän piirtää, maalaa, kuvaa ja kirjoittaa. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta 2011 ja on opiskellut yleistä kirjallisuustiedettä ja luovaa kirjoittamista Turun yliopistossa. Hänen ensimmäinen romaaninsa Elävän näköiset (WSOY) ilmestyi 2014.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Lisätietoja: www.hennikitti.com


Capoeiraesitys, Goodmanin aukio, klo 19.30-19.45.

Respeite Capoeira ry:n järjestämä Capoeiraesitys Goodmanin aukiolla.


Museo Skogsterin Taiteiden yö , Museo Skogster, Raatihuoneenkatu 8, klo 17.00-21.00. 

  

Kaupunginmuseon Museo Skogster on auki Taiteiden yönä klo 21 asti. Tule tutustumaan näyttelyihimme: entisajan arjen askareita ja elämää esittelevään ”Ennen kaikki ei ollut paremmin” -näyttelyyn sekä ”Ooh, Urheilu!” -näyttelyyn, joka kertoo Hämeenlinnan monipuolisesta urheiluhistoriasta ja kaupungin osallistumisesta vuoden 1952 olympialaisiin. ”Ennen kaikki ei ollut paremmin” -näyttely sulkeutuu su 4.9. eli nyt vielä ehtii vierailulle! Näyttelyissä myös tekemistä lapsille: pikkuolentojen etsimisbingo ja urheiluaiheinen sanaristikko.  Taiteiden yöksi Museo Skogsterin museokauppaan tulee erikoismyyntiin myös koulujen vanhoja opetustauluja. 

Hämeenlinnan kaupunginmuseo myy vanhoja opetustauluja Museo Skogsterin museokaupassa Taiteiden yönä klo 17-21 - ja jos tauluja jää, myös koko viikonlopun niin kauan kuin niitä riittää. Taulut ovat peräisin lakkautetuista kouluista eri puolilta Kanta-Hämettä ja jo museon kokoelmissa olevien taulujen kaksoiskappaleita. Opetustaulujen hinnat ovat niiden kunnosta ja koosta riippuen 10-35 euroa. Ostetut taulut voi halutessaan jättää parkkiin Museo Skogsterille Taiteiden yön ajaksi ja noutaa ne sieltä seuraavina päivinä. 

 

Skogsterissa esitetään myös Taiteiden yönä taiteilija ja ohjaaja Mika Koskisen uunituore lyhytanimaatio ”Kirjeitä Parkkimäentielle”, jonka ydinteemoja ovat elämänmittainen rakkaus, kaipaus ja elämä sen kaikessa kauneudessaan. Ohjaajan isovanhempien kirjeenvaihtoon ja päiväkirjamerkintöihin pohjautuva teos nostaa esiin elämän läpi kantavat tunteet, kaipauksen kun toinen ei ole läsnä, epävarmuuden, yksinäisyyden, mutta ennen kaikkea kiitollisuuden siitä, että on saanut kokea elämän toisen kanssa. Animaatiota esitetään keskeytymättä Museo Skogsterin alakerran näyttelytilassa klo 17-21 ja sen kesto on 8 min.  


Hämeenlinnalaisen humalan taskukokoinen historia -kävelykierros, Lähtö Museo Skogsterista, Raatihuoneenkatu 8, klo 18.00 ja klo 19.30.

 

 Tule kuuntelemaan Taiteiden yötä varten taskukokoon tiivistetty versio kaupunginmuseon suositusta ”Hämeenlinnalaisen humalan historiaa” -kävelykierroksesta. Kierroksella tutustutaan alkoholin nauttimisen, valmistamisen ja myynnin kiehtovaan paikallishistoriaan 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa, jolloin Hämeenlinnassa toimi useita panimoita ja tislaamoita ja yksi katukin oli nimetty Panimokaduksi. Taskukokoinen kävelykierros alkaa Museo Skogsterilta ja päättyy Schmausserin huvilalle. Kierroksen kesto on 30 min. ja kävelymatka n. 500 metriä.  


Dikankan taiteiden yö, Birger Jaarlin katu 6, Lyseon alarakennus. Klo 18.00-21.00.

  

Klo 18.00 Nukketeatteria 

Klo 19.00 ja 20.00 Ukrainalaisia lauluja  

Klo 19.15–20.00 Perinteisen ukrainalaisen kirjonnan työpaja.  

Klo 20.15–21.00 Ukrainalainen motankanukke -työpaja 

Pop-up kahvilassa on myynnissä perinteistä ukrainalaista borssikeittoa ja leivonnaisia. 

Myynnissä ukrainalaisia käsitöitä ja pienimuotoinen kirpputori & online-huutokauppa.

Ukraina-keskukselle on vapaa pääsy. Työpajoihin on vapaaehtoinen osallistujamaksu Ukraina-keskuksen hyväksi. Otathan huomioon, että tapahtumassa käy ainoastaan käteinen. 


Kulttuurikeskus ARXin kesäkontin päättäjäisjuhlat, ARXin kesäkontti, Hämeensaaren kesäkatu, Uimahallin ranta. Klo 17.00-21.00.

Kesäkontin päättäjäisten ohjelmassa yleisön pyynnöstä taidemagiaa ja maalausdisko koko perheelle!


 Willan pihan puutarhajuhlat, Käsityötalo Willa Vaski, Lukiokatu 4, klo 18.00-21.00.

 

Lämpimästi tervetuloa koko perheen voimin Willan pihan puutarhajuhliin käsityötalon historialliseen pihapiirin. Pihapiirissä Willan Vohvelikahvila virvokkeineen.

 

Musiikista vastaa Kaikuluotain, Helsinkiläiskoonpano, jossa soittavat Marjut Salonen (laulu) ja Jorma Vartiainen (kitara). Kaikuluotain leikittelee iloisesti eri genrerajojen rajapinnoilla. Pop, soul , rock ja iskelmä kuuluvuat kaikki heidän musiikissaan.

 

Galleria Willassa taiteilija  Pekka Korpi on kertomassa taiteestaan.

 

Käsityömyymälä avoinna klo 21.00 saakka

 

Lapsille oma paikka taiteen tekemiseen, ongintaa & yllätyksiä.


Vanai Bistro & Bastu, Mensanaukio 4, klo 22.00.

 

Vanain terassilla esiintyy Flowart-ryhmä Firebabes. Luvassa musiikkia ja taidokasta tulishowta elokuun iltaan. 


Hetken tanssi -tanssityöpaja, Hyvän olon joogakeskus, Rauhankatu 3 c 19, klo 20.30-21.15.

 

Hetken tanssi syntyy tanssijoiden ja muusikon välisessä vuorovaikutuksessa. Työpajassa kutsutaan kuulemaan kunkin omasta kehosta nousevia liikkeitä - ihan millaisia vain! Kaikki liike on tanssia, kun viulisti improvisoi sille sopivan säestyksen. Hetken tanssi sopii kaikille. Tanssiin kutsuu Sini Rantakari ja tanssia säestää Terho Asikainen.

 

Ps. Tulethan ajallaan, sillä tanssin alettua emme ehdi enää avata ovea.


Luonnonperintösäätiön taide- ja design-näyttely, Ikimetsäpuoti, Sibeliuksenkatu 2, klo 17.00-20.00.

Tervetuloa Luonnonperintösäätiön taide- ja design-näyttelyyn Ikimetsäpuotiin perjantaina 26.8. Esillä on vaikuttavaa taidetta ja muuta esineistöä muun muassa Nordean taidekokoelmasta sekä laaja valikoima Luonnonperintösäätiön tukituotteita. Osallistu Taiteiden yöhön ja tue samalla suomalaisen luonnon suojelua!


Duo Naapurit, Kirkkopuiston suihkulähteellä, klo 18.00-19.00.

Duo Naapurit musisoi katusoittohengessä. Duossa soittavat harmonikkaa Anita Lehto

ja viulua Terho Asikainen. Säävaraus.


Vanajan Saappaan teltta Kesäkadulla, Kesäkatu, klo 18.30 eteenpäin

Vanajan Saapas toivottaa tervetulleeksi teltalleen Kesäkadulla! Tarjolla on kahvia ja purtavaa sekä pientä aktiviteettia. Teltallemme voit tulla kertomaan ja kyselemään kuulumisia sekä kuuntelemaan hyviä (ja ehkä vähän huonojakin) juttuja! 


Wetterhoffin värikarnevaalit, Wetterhoffin myymälä, Wetterhoffinkatu 4 D, klo 15.00 – 20.00.

Värjärit ovat pistäneet parastaan! Tule katsomaan, mitä upeita sävyjä he ovat loihtineet neulelankoihin. Myymälän Pop Up -tapahtumassa ovat mukana: Rva Silmusolmu, Handu, Jalovilla ja Lucky Omen Yarns. Värikarnevaalien etkoja vietetään torstai-illan yleisöluennolla kasvivärjäyksestä.


Madame Rouge Katukaruselli, Hämeenlinnan kaduilla, klo 19.00 eteenpäin.

Värikäs viisiminuuttinen esitys sisältää tanssia ja teatteria ihmisten keskellä Hämeenlinnan kaduilla.

Esiintymispaikat ja ajat:

klo 19.00 - Uimahallinranta

klo 20.00 -  Lyseo/ Birger Jaarlinkatu 6

klo 20.45 – Verkatehtaankuja

klo 21.15 – Tori


Bar Skogster, Raatihuoneenkatu 8, klo 21.30

Niila Aurajuuri esiintymässä Bar Skogsterissa klo 21.30.


Kahvila Dois Amores, Raatihuoneenkatu 4

Hilkka Helanen taulunäyttely. Taitelija on tavoitettavissa kahvilassa klo 16:30 alkaen

Brasilialaista LIVE musiikkia! Laulaja Libia Barbosa esittää brasilialaista musiikkia klo 17:30 - 18:15 ja klo 19:00 - 19:45!

Kahvila Dois Amores on taiteiden yönä auki klo 20:30 asti! Taiteiden yön kunniaksi  tarjouslajitelma 10,00 €:
Tapiokaleipä annos ja tuorejuustolevite, 2 brigadeiroa, kahvi/tee/jäätee.


Kasvua kohti uutta, Hämeenlinnan pääkirjaston Galleria ja lehtisalin seinä, Lukiokatu 2

Suomen Kuvataidepsykoterapia ry:n jäsenien taidenäyttely -22 avoinna kirjaston aukioloaikoina klo 10–17 ja omatoimiaikaan kirjastokortilla ja pin-koodilla klo 6–22.

 

Näyttelyyn osallistuu jäsenistöä taiteilija-terapeutteja kattavasti eri puolilta Suomea.

 

"Haluamme näyttelyllämme tarjota jokaiselle mahdollisuuden avartaa omaa elämäänsä / näkemyksiään ja kokemuksiaan kuvataiteen ja kuvataideterapian keinoin. 

Taiteen tekeminen toimii osaltaan myös terapeuttien / taiteilijoiden omana henkisenä voimavarana, mikä on myös yksi näyttelytoiminnan alueellinen tavoite."

 

Tervetuloa!

 

Linkki tapahtumaan:

https://vanamo.finna.fi/FeedContent/nayttelyt?element=https://artikkeliarkisto.wpcomstaging.com/?post_type%3Dtribe_events%26p%3D3438&lng=fi

 


SWEET JEENA & HER SWEETHEARTS, Albertin Kellari, Kirkkorinne 2, 21.30

 

Tanssittavaa hyvän tuulista Rockn rollia Albertin kellarissa, kun SWEET JEENA & HER SWEETHEARTSnousevat lavalle 21.30 alkaen!